Moonlight Sonata // =*
Temat: MIĘSO
...dokładnie zmielić
utrzeć 3 żółtka z bułką zwilżoną mlekiem, zmieszać z farszem
dosypać soli, pieprzu i majeranku.
dodać nieco usiekanych trufli
wymieszać i dodać pianę z białek
Nadziać farszem kaczkę
Później kaczkę zaszyć i obłożyć plasterkami słoniny.
Gotować wolno 2 godz. z jarzynami i korzeniami, dolewając 2 łyżki octu
i wrzucając nieco kości cielęcych.
Potem zebrać tłuszcz i na tym smaczku zrobić sos sardelowy, koperkowy lub grzybowy.
Polać nim kaczkę.
Osobno można podawać ryż albo krokieciki z ziemniaków.
Taką kaczkę można podać pokrajaną w plastry, na zimno-ale tylko do ostrych sosów.
Przepis ten pochodzi ze starej książki z notatką, że taką kaczkę robiła hrabina Maria Tyszkiewiczowa.
W naszych warunkach można zrezygnować z trufli (nawet trzeba)
Źródło: pubuemika.com/fora/viewtopic.php?t=7