Moonlight Sonata // =*
Temat:
Dobre tłuszcze
Kwas omega-3 – dzienna dawka to ok 6g. czyli np. 150 g ryby [łosoś atlantycki, dorsz, sardela europejska, śledź, miecznik], łyżeczka tranu, albo oleju lnianego. Zawierają go też awokado, oleje tłoczone na zimno z dyni, orzechów, rzepaku.
Kwas omega-6 – dzienne zapotrzebowanie to 1-5g. Tyle zapewni zjedzenie 5 łyżek orzechów laskowych, 1 łyżeczka oleju z wiesiołka, 50g pestek z dyni. Także oleje [słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron] i orzechy pistacjowe.
Kwas omega-9 – przynajmniej 1g., czyli...
Źródło: perfekcyjnapanidomu.fora.pl/a/a,427.html
Temat: Sprawdzian
...NNKT dzielimy na dwie grupy: OMEGA-3 i OMEGA-6. Pod względem budowy chemicznej tłuszcze roślinne są to trójglicerydy. Kwasy tłuszczowe składają się z węglowodorowego łańcucha (CH) oraz doczepionej grupy karboksylowej (-COOH). Tutaj może ktoś uzupełni, kto ma notatki, bo nie mam pewności co do tego. Występowanie: Występują w tłuszczach zwierząt lądowych i olejach roślinnych * łosoś atlantycki, sardynki, dorsz, sardela europejska, śledź, miecznik * skorupiaki * oleje tłoczone na zimno: z dyni, orzechów, arachidów, rzepaku, lnu * orzechy włoskie * sezam * awokado * oleje roślinne: słonecznikowy, sojowy, z pestek winogron, krokoszowy * pestki dyni * pestki słonecznika * orzechy pistacjowe 34) NNKT - działanie lecznicze W sposób naturalny i pożądany wpływają na rozwój i prawidłowe funkcjonowanie całego...
Źródło: farmaceuci1b.fora.pl/a/a,45.html
Temat: Omegaa3
...Z kolei ryby, które są mniej bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 również mogą dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość tych korzystnych kwasów, jeżeli tylko są one spożywane regularnie. Poniższa tabela przedstawia ogólną zawartość kwasów tłuszczowych omega - 3 w rybach i skorupiakach. Zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 w gramach na 100g produktu Łosoś atlantycki, hodowlany, smażony, wędzony 1.8 Sardela europejska, w oleju, po odsączeniu 1.7 Sardynki w sosie pomidorowym, całe, po odsączeniu 1.4 Śledź atlantycki, marynowany 1.2 Makrela atlantycka, smażona, wędzona 1.0 Pstrąg tęczowy, hodowlany, smażony, wędzony 1.0 Miecznik (ryba miecz) smażony, wędzony 0.7 Tuńczyk biały, w sosie własnym, osuszony 0.7 Płastuga (flądra i sola), smażona, wędzona 0.4 Halibut smażony, wędzony 0.4 Łupacz...
Źródło: forum.suple.us/viewtopic.php?t=21921