Moonlight Sonata // =*

Temat: Zioła, przyprawy, oleje, marynaty
...całą zimę cieszyć się kolorem i zapachem, można bazylię zmiksować z oliwą i zamrozić. Podobno kolor utrwala się lepiej, jeżeli najpierw wlejemy do malaksera trochę oliwy. Noże muszą być ostre (zawsze o to dbamy, siekając zioła, bo inaczej je zgniatamy, a nie tniemy), a bazylii sporo. Utartą, gęstą papkę przekładamy do formy na kostki lodu, mrozimy i zawsze mamy pod ręką. 'Kostki smaku' dodajemy do sosu pomidorowego, majonezu ziołowego i salsa verde. Zielony krem dobrze rozsmarowuje się na grzance z razowego chleba natartej czosnkiem i na gorących ziemniakach wyjętych z ogniska. Tak samo dobrze działa masło bazyliowe. Zamrożone świetnie się przechowuje. Bardziej rozbudowane, z dodatkiem utartej skórki cytrynowej i czosnku, przyda się, by ozdobić pieczoną rybę lub marchewki. Jest okazja, by wykorzystać łatwość, z jaką śmietanka i mleko przyjmują obce...
Źródło: cafemirenium.kylos.pl/viewtopic.php?t=11971



Temat: Klopsiki cielęco-rybne.
cilecina z ryba? cielecina z sosem z tunczyka - ok salsa verde z miesem - ok - ale az tyle ryb z miesem - Hihih opisz smak
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=10089


Temat: Spis treści - różności
...(Meg) Placki z patisona (Hichotka) Placuszki z kalarepki (seniorka) Podsmażony ryż z kukurydzą (bajeczka) Pomidory faszerowane pastą tuńczykową (marghe) Pory duszone z masłem (seniorka) Ptysie z kurczakiem (bajaderka) Rogaliki z ciasta francuskiego z szynką (Aanita) Rolada drożdżowa wytrawna lub słodka (Aniutka) Roladki z pory zawijane w szynkę w sosie serowym (Caritka) Ryż z rabarbarem (volpe) Salceson z grzybów leśnych (trzkasieńka) Salsa Verde mojej teściowej (asika) Spaghetti z ogórkiem kiszonym (katarzynka) Strudel kapuściany z pikantnym nadzieniem (roggie) "Szmaty w pomidorach"(ela-c) Szparagi w szynce szwarcwaldzkiej(Pysia) Szparagi w szynce (marghe) Szparagi zapiekane(anowid) Szpinakowa lasagna (Musia) Szybkie curry z kurczaka(bahomet) Ślimaczki pizzowe (Eklerek) Tacowe jedzonko (paula) Tort chlebowy (artnow) Tort chlebowy z wątrobianą (Kiiri)...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=18339


Temat: Łosoś z ziołami
...blachę oliwą i ułożyć na niej rybę. Posypać rybę solą i pieprzem, skropić oliwą. Posypać resztką ziół, które wypadły z ryby. Pokroić otarte cytryny na plasterki, położyć na wierzchu ryby i na blaszce dookoła. Skropić całość oliwą i posypać porwaną natką. Wstawić do piekarnika na ok. 20 minut. Podawać z młodymi ziemniakami, ugotowanymi w osolonej wodzie razem z pęczkiem mięty, polanymi stopionym masłem oraz np. sosem salsa verde.
Źródło: ugotuj.to.pl/viewtopic.php?t=27


Temat: Sosy
...z mięs i sosy na bazie wywaru z jarzyn, jak również i sosy typu vinaigrette – lekkie sosy z oleju, octu i przypraw. Dodatkowo sosy dzieli się na jasne i ciemne, w zależności od stopnia zagęszczenia. Pamiętać jednak musimy, że rozmaitość sosów jest tak wielka, iż istnieją też takie, które nie mieszczą się w podanej klasyfikacji. Przykładem są sosy sporządzone z poszatkowanych warzyw i owoców, jak słynny chutney czy meksykańska salsa verde. Wszystkie, niezależnie od tego, do jakiej zaliczyć je kategorii, odpowiednio dobrane potrafią ożywić smak potrawy, a często – stanowić o jej niepowtarzalnym
Źródło: forum.samotnosc.boo.pl/viewtopic.php?t=61


Temat: Sosy
Salsa verde, Meksykańskie sosy mają bardzo długą historię, sięgającą odległych prekolumbijskich czasów. Już tysiące lat temu Inkowie doskonalili się w hodowli papryk, pomidorów i innych pokrewnych roślin, uzyskując wiele nowych odmian. Stopniowo dotarły one także do Meksyku, gdzie Majowie, a później także Aztekowie uczynili z ich owoców ważny składnik diety.
Źródło: forum.samotnosc.boo.pl/viewtopic.php?t=61


Temat: Salsa
Salsa - potrawa kuchni meksykańskiej. Rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw i/lub owoców z przyprawami. W zależności od składników wyróżniamy m. in. następujące rodzaje salsy: salsa roja ("czerwona") - z gotowanych pomidorów, papryki, cebuli, czosnku i kolendry; salsa cruda ("surowa") - z surowych pomidorów, cebuli, papryki i innych surowych warzyw; salsa verde ("zielona") - z małych egzotycznych warzyw, zwanych w Meksyku "małymi pomidorami", zwykle gotowanych; salsa brava ("dzika") - z sosem tabasco i majonezem, typowy dodatek do potrawy z ziemniaków patatas bravas; guacamole - na bazie awokado, soku z limonki i soli. zrodlo-wikipedia Salsa roja- jest tradycyjnym dodatkiem do tortilli , i pasuje do nachos, jedynych "chipsów" do...
Źródło: jezykhiszpanski.fora.pl/a/a,309.html


Temat:
gazzetta ufficiale manovra bis filippo rotto balla hotel aurelia a cavi di lavagna unimi bicocca it teoria dei bisogno maslow vincenzo aprile casa affitto moriago battaglia prenotazione hotel bolzano aumentare muscolo scarica giochi biliardo i 4 cavalieri dell apocalisse artista sconosciuto monte fredano avellino artista arrosto manzo salsa verde hotel arizona haine saint paul belgio assemblea regionale siciliana disegno legge master atletica leggera 2007 albergo di lusso austria beatrice patrese stampa assassinio pasolini elena barolo foto bicicletta usata big supereva atleta lavoro operatore socio assistenziale aspetto windows xp windows vista posizione base 10 000 pesos banconota assegnazione graduatoria sede scuola salerno gabriele...
Źródło: westlife.fora.pl/a/a,47.html


Temat:
...<a href="http://13.lkoujdnjryw.info/filmati-di-dragon-ball/"> filmati-di-dragon-ball </a> <a href="http://11.kovjirpkjvkl.info/driver-per-aggiornamento-scheda-madre-asus-p5gd1/"> driver-per-aggiornamento-scheda-madre-asus-p5gd1 </a> http://16.mkbislvmkwjg.info/wresling-mania/ <a href="http://6.mkbislvmkwjg.info/filetto-in- salsa-verde/"> filetto-in-
Źródło: warsztatypisarskie.fora.pl/a/a,261.html


Temat: SOS SALSA dalej niepamietam nazwy
Sos nazywa się Salsa Verde Pozdrawiam
Źródło: gotujichudnij.fora.pl/a/a,52.html


Temat: Kuchnia bezmięsna - czyli co to jest, to coś w karcie dań?
to są anchois, zwane po polsku sardelami, używa się ich tutaj niemal jako przyprawę, właśnie ze względu na ich słoność, czasami w przepisach na blogu są zawarte w składnikach, jak chociażby do słynnego zielonego sosu, czyli salsa verde
Źródło: toskania.forumowisko.net/viewtopic.php?t=130


Temat: Salsa verde*
Salsa verde to włoski sos z zielonej pietruszki, czosnku, kaparów i oliwy. Istnieje jeszcze np. meksykańska
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=28243


Temat: Was eto mean?
...3. grill stołowy z małymi patelenkami. każdy z biesiadników sam dobiera składniki raclette. Przygotowuje się je z pokrojonego sera oraz warzyw, wędlin, mięsa, ryb, przypraw i grilluje na patelenkach. Ratatouille tradycyjna francuska potrawa z duszonych warzyw. Przygotowuje się ją z cebuli, bakłażanów, małych cukinii, papryki, pomidorów i przyprawia np. ziołami prowansalskimi. Podaje się ją jako samodzielne danie lub dodatek do mięs i ryb. S Salsa verde zielony sos do zimnych mięs, przyrządzany z oliwy, jaj, kaparów, natki pietruszki i czosnku; specjał kuchni włoskiej. Sandwicz to kanapka składająca się z dwóch kromek pieczywa przełożonych wędliną, serem, zimnym mięsem, wędzonymi rybami, jajami ugotowanymi na twardo, kawałkami warzyw itp. Nazwę tę podwójna kanapka zawdzięcza dyplomacie angielskiemu Johnowi Montagu, lordowi Sandwich ( 1817-1892), zapalonemu...
Źródło: genesis.net.pl/index.php?showtopic=13185


Temat: Sebastian Rulli
...tienes las pizzas, colócalas sobre una charola y pica la base de la masa con un tenedor por todos lados, agrega una cucharada de salsa de tomate, el queso rallado generosamente, pepperoni, rajas de jalape&ntilde;o en una de las pizzas y en otra la pi&ntilde;a y el jamón, o los ingredientes que mĂĄs te gusten. Las pizzas se ponen en el horno por 20 o 25 minutos. PORCIONES: 12 piezas peque&ntilde;as. TIP: En lugar de salsa de tomate puedes usar salsa verde o frijoles. Si no tienes batidora puedes hacer el proceso batiendo a mano. TIEMPO DE PREPARACION: 45 minutos. słodziutko wyglada z dzidzią
Źródło: telenowele.fora.pl/a/a,1630.html


Temat:
...capitano macchina imbarcare cerco lavoro rignanol arno sorella gamba aperta albergo 1 stella avignone revisione apparecchiatura oleodinamiche enerpac webmai bo astro it gara automobilismo storico astuccio scuola winx babilonia edizione biennale arte lombardia manovra economica bis 2006 lettera berlicche lewis inglese forum d assago orario marchiare apparecchiatura elettroniche assistenza sky carne arrosto arrosto salsa verde corsi operatore socio assistenziale a roma consulenza bancaria societa miste pubblico privato aumento capitale tettona signora matura balla bivio ercole sacchetto ricambio aspirapolvere attrezzatura per asilo nido trasporto apparecchiatura pesante audizioni liguria ben whishaw fusilli crema asparago arbusto liguria 126 bis nintendo ds bassotto ateneo benevento aratro patata bauli di plastica...
Źródło: westlife.fora.pl/a/a,109.html


Temat: Salsa verde*
SALSA VERDE - to po prostu zielony sos We Włoszech mówili tak na typowe pesto, ale także na inne sosy "zielone". Jadłam ten sos w wielu rodzajach - nawet ze szczawiem ... Ja robię z zielonymi oliwkami, olejem, pietruszką, koperkiem (szczypiorek nie zawsze) - ale zamiast szczypiorku daję młodziutkie liście czosnku lub można dać czosnek niedźwiedzi. Jako "zagęszczacza" używam pestek dyni oraz orzeszków pistacjowych...
Źródło: cincin.cc/index.php?showtopic=28243


  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • revelstein.htw.pl
  •